Huizen

Huizen

Huizen staat bekend als voormalig vissersdorp, hoewel pas aan het eind van de zeventiende eeuw de visserij één van de hoofdmiddelen van het bestaan werd. Daarvoor waren vooral landbouw en huisnijverheid een belangrijke levensbron. Huizen kreeg in de veertiende eeuw haar naam, omdat zij -naar verluidt- het eerste dorp in het Gooi was dat stenen huizen had.

De visserij beleefde zijn bloei in de negentiende eeuw, vooral ook nadat in 1854 eindelijk een haven in gebruik kon worden genomen. Huizen was toen één van de belangrijkste visserijplaatsen rond de Zuiderzee. Ongeveer 190 botters hadden Huizen als thuishaven. Aan het einde van de twintigste eeuw was de visserij al behoorlijk minder en de aanleg van de Afsluitdijk gaf de genadeklap. Het dorp zag de toekomst daarna vooral in de kaashandel en bouwaannemerij.

Na de oorlog begint de uitbreiding grote vormen aan te nemen. Zo werd Huizen in 1967 aangewezen als Gooise groeikern en werd de Oostermeent bebouwd. In 1995 werd gestart met het ambitieuze en laatste bouwproject het ‘Vierde Kwadrant’ . Opvallend zijn de Piramidewoningen en de Sfinxwoningen langs het Gooimeer. Daarnaast wordt rondom het restaurant De Kalkovens het Nautisch Haven Kwartier gerealiseerd. Huizen profileert zich dan ook als de Haven van ‘t Gooi.

huizen.nl

Huizen langs het water