';
side-area-logo

Nationaal Historisch Orgelmuseum

Sinds 1990 is in Elburg het Nationaal Historisch Orgelmuseum gevestigd.

Nationaal Historisch

In dit voor ons land unieke museum kan het publiek kennismaken met de boeiende wereld van het orgel en zich bewust worden van de grote waarde van dit instrument.

Het museum exposeert naast een unieke collectie orgels en orgel-elementen foto’s en documentatie van orgels, organisten en componisten, kortom, alle voorwerpen die betrekking hebben op de historie van het Nederlandse orgel.

Naast de vele interessante voorwerpen die in dit museum te zien zijn kan men er ook diverse buitengewoon interessante dia-klankbeelden bekijken.

Nationaal Historisch Orgelmuseum logo

Bezoekadres
Van Kinsbergenstraat 5
8081 CL Elburg

Tel: 0525 68 4220
E-mail: info@nationaalorgelmuseum.nl
Website: nationaalorgelmuseum.nl

facebook_logo

Collectie

De collectie omvat orgelmakersgereedschap, orgelmaquettes, kabinetorgels, huisorgels, harmoniums, koraalboeken en orgelpostzegels. Aan de hand van reeksen orgelafbeeldingen wordt de ontwikkeling van het Nederlandse orgel zichtbaar gemaakt. Op dit punt is ook een uitgebreide orgelbibliotheek en orgeldocumentatie te raadplegen. Verder kan een aantal orgels door (kundige) museumbezoekers worden bespeeld.

De rondgang begint in de kelders, waar onder de gewelven diverse demonstratiemodellen staan opgesteld en een orgelwerkplaats is nagebouwd. Boven zijn vier zalen gewijd aan de ontwikkeling van het Nederlandse orgel, achtereenvolgens in de 15de en 16de eeuw, de 17de en 18de eeuw, de 19de eeuw, en de 20ste eeuw tot heden. Ook wordt er aandacht besteed aan Nederlandse orgelbouwers en organisten. Een apart vertrek is gewijd aan Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), organist van de Oude Kerk te Amsterdam en een van de beroemdste Nederlandse componisten. Daar is ook een kastenwand ingericht met een unieke collectie historische koraalboeken.

Achter de cortenstalen gevel van de Gert Boonzaal op de binnenplaats – ooit stadsboerderij, stadsgevangenis, brandweerkazerne en pakhuis – bevindt zich het grote Leeflangorgel in de kleurige structuralistische kas van Gert Boon (1921-2009). Behalve als concertzaal functioneert de Gert Boonzaal ook als tentoonstellingsruimte en trouwzaal.