';
side-area-logo

Museum Spakenburg

Op een prachtige plaats aan de oude haven en tegenover de eeuwenoude scheepswerf ligt Museum Spakenburg In het museum wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten. Deze gemeente bestond oorspronkelijk uit drie kernen: Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk. Sinds 1974 is de gemeente uitgebreid met een deel van Hoogland: Zevenhuizen. De verschillende kernen hebben alle een rijke historie die in het museum wordt getoond. Stap binnen in de historische oase van het rijke boerenleven, de visserij en oude ambachten en geniet van de prachtige collecties en een grande finale van de mooiste klederdracht. In het museum staan spannende tegenstellingen centraal. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand. Bij onderdeel thema’s wordt kort op de verschillende tegenstelling ingegaan. In Bunschoten-Spakenburg heeft de tijd niet stilgestaan; ook typische industriële bedrijvigheid én voetbal (blauw en rood) hebben een plek in het museum. Museum Spakenburg is in 2008 volledig vernieuwd. De combinatie van een prachtige collectie en het gebruik van audiovisuele middelen maken een bezoek tot een belevenis.

museum spakenburg logo

Museum Spakenburg
Oude Schans 47-63
3752 AH Bunschoten-Spakenburg

Tel: 033-298 33 19
Mail: info@museumspakenburg.nl
Site: www.museumspakenburg.nl
Facebook Ad Code

Collectie

De collectie van Museum Spakenburg is in de loop van bijna vijftig jaar opgebouwd. Het toenmalige gemeentebestuur besefte dat veel zaken uit het verleden in snel tempo gingen verdwijnen. Een start werd gemaakt met het aankopen van een bottermodel. Het leek er op dat moment op dat deze schepen snel gingen verdwijnen.

Daarnaast werden veel gebruiksvoorwerpen uit met name de visserij en het boerenbedrijf aangekocht. Natuurlijk ontbrak de klederdracht niet en werden ook veel schilderijen aangekocht. De collectie telt inmiddels meer dan zevenduizend stukken. Voor een deel zijn deze tentoongesteld in het museum, voor een ander deel zijn ze opgeslagen in het museumdepot. Ook in het gemeentehuis is een deel van de collectie tentoongesteld.